Verstandskies >Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over verstandskiezen.
De vragen zijn gebaseerd op echte vragen gesteld in ons forum en welke beantwoord zijn door de digitale tandarts.

Voor individuele vragen of het zoeken naar lotgenoten kunt terecht op het forum, bedenk hierbij wel dat gezien het feit dat specifieke gegevens vaak ontbreken, de digitale tandarts eigenlijk alleen globale en algemene antwoorden kan geven. Tevens is deze door tijdgebrek niet meer in staat om elke vraag te beantwoorden.
Wij hopen dat deze lijst van vragen u enigszins een antwoord verschaft!

Enkele dagen geleden is mijn verstandskies rechtsonder getrokken. De pijn wordt echter steeds erger in plaats van minder. Hoe kan dat nou, is het aan het ontsteken?

Acht dagen geleden is mijn verstandskies getrokken, gelukkig heb ik weinig pijn gehad, alleen begon ik een week later een vieze smaak te krijgen, lijkt wel of er een niet echt pijnlijke ontsteking aanwezig is op de plek waar de kies zat. Wat kan het zijn en wat moet ik doen?

  • Het gevoel dat je een ontsteking hebt en de vieze smaak kunnen wijzen op een verstoorde wondgenezing. Het is verstandig de behandelend arts te raadplegen en deze de wond te laten bekijken! Wanneer de wond moelijk geneest kunnen er vaak voedselresten in achterblijven.
    Deze voedselresten remmen de genezing en kunnen ook samen met de ontsteking een vieze smaak veroorzaken. Regelmatig spoelen van de wond met een spuitje gevuld met lauw (zout) water kan nu helpen de genezing te bespoedigen. Uiteindelijk zal de wond over het algemeen na enkele weken weer dicht en genezen zijn.

Onlangs is bij mij een verstandskies in de onderkaak getrokken, alleen na de operatie had ik het idee dat de verdoving niet helemaal uitwerkte. Een deel van mijn lip en kin is nu gevoelloos, maar soms voel ik in dat gebied ook tintelingen. De kaakchirurg had al op de foto laten zien dat de kies vlakbij een zenuw lag! Ik vraag me af hoelang het duurt voordat ik zeker weet dat ik nog gevoel terug krijg en zijn tintelingen een goed teken?

  • Een belangrijke zenuw die door de onderkaak loopt is de nervus alveolaris inferior. Bij een aantal tandheelkundige behandelingen bestaat er een kleine kans dat deze zenuw beschadigd wordt, dit geldt onder andere voor het verwijderen van een verstandskies in de onderkaak. Deze zenuw loopt vlak onder de kiezen van de onderkaak en verzorgt ook o.a. het gevoel van deze tanden/kiezen, merkbaar bij bijv. kiespijn. Maar veel belangrijker dan het gevoel van de tanden en kiezen is het feit dat deze zenuw ook een deel van het gevoel van de kin, lip en het tandvlees van een gelaatshelft verzorgt!Van het linkerdeel is de buitenste laag van het bot in de tekening weggelaten en is te zien dat de zenuw takjes afgeeft naar de kiezen. In het rechterdeel is te zien dat de zenuw daar naar buitenkomt en o.a. naar de kin en lip loopt. Mocht de zenuw bijv. ter hoogte van de verstandskies beschadigd worden dan kan de prikkelgeleiding door de zenuw vanaf dat punt (tijdelijk) niet meer plaatsvinden. Nadat de verdoving dan uitgewerkt is, voelt men een verdoofd gebied en/of tinteling/jeuk in de behandelde kaakhelft. Meestal is dit voelbaar in de kin en de onderlip, maar dit is ook bij de ondertanden mogelijk.Het gevoel zal meestal binnen drie maanden terugkeren. Na drie tot zes maanden is een eindstadium van het herstel bereikt en is verdere spontane verbetering niet te verwachten. Tintelingen zijn tijdens de herstel fase een goed teken en kunnen duiden op terugkerend gevoel. In sommige situaties kunnen herstel operaties uitgevoerd worden en er zijn aanwijzingen dat laserstimulatie de kans op herstel van het zenuwletsel ook vergroot.

Mijn tong tintelt nog een dag na het verwijderen van mijn verstandskies, is dit verontrustend?

De tandarts vertelde mij dat de verstandskiezen eruit moeten. Toen ik vroeg om de verwijzing was ik verbaasd dat me verteld werd dat ze door hem zelf er uitgehaald zullen worden. Mijn vraag is of een tandarts dit wel kan en of het normaal is dat een tandarts dit zelf doet?