Kanaalbehandeling > Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen
© JanWillem Vaartjes
Auteur JW Vaartjes
Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen.
De vragen zijn gebaseerd op vragen gesteld in ons forum en welke beantwoord zijn door de digitale tandarts.

Voor individuele vragen kunt terecht op het forum, bedenk hierbij wel dat gezien het feit dat specifieke gegevens vaak ontbreken, de digitale tandarts eigenlijk alleen globale en algemene antwoorden kan geven. Tevens is deze door tijdgebrek niet meer in staat om elke vraag te beantwoorden.
Wij hopen dat deze lijst van vragen u enigzins een antwoord verschaft!

De kanaalbehandeling is net bij mij afgemaakt en nu de verdoving is uitgewerkt heb ik weer een beetje last. Hoelang zal dit over het algemeen gaan duren?

Doordat ik zeer veel last van een kies had, is bij mij een wortelkanaalbehandeling gestart. Helaas heb ik nu drie dagen later andere pijn..je kunt het vergelijken met het gevoel alsof je uren achter elkaar heb zitten tanden knarsen…ik kan er ook absoluut niet op kauwen. Hoe kan dit, de zenuw is er toch uit? Ik hoop dat het snel beter wordt.

Toen ik een dik gezicht kreeg bleek ik een dode kies te hebben, de tandarts heeft toen een wortelkanaalbehandeling gestart. Maar nu enkele dagen later heb ik weer veel pijn, de kies voelt hoger aan en ik heb opnieuw een dik gezicht! Naast de kies zit een zwelling die veel pijn doet als erop gedrukt wordt. Ik ga morgen mijn tandarts bellen, want kan er aan de hand zijn?

De huisarts vertelde me dat ik een kaakholte ontsteking heb, maar ik heb ook last van mijn kiezen boven…komt dit vaker voor?

Ik lees op deze site dat een wortelkanaalbehandeling soms wel een uur kan duren, mijn tandarts was in vijf minuten klaar. Hoe kan dat?

Gister is de geïrriteerde zenuw uit een kies gehaald. De kies werd open geboord en na vijlen en spoelen gesloten met een noodvulling. Ik mag nu na 5 weken terugkomen! Waarom eerst sluiten met een noodvulling en waarom niet meteen definitief vullen?

Hoelang duurt het voordat je op de röntgenfoto kan zien dat de ontsteking verdwenen is?

Wat is een endodontoloog?

  • Dat is een tandarts die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van wortelkanaalbehandelingen. Over het algemeen heeft deze tandarts hiervoor een drie jarige post-doctorale opleiding gevolgd aan de universiteit.

Wat is een endo?

  • Een endodontologische behandeling of kortweg endo is vaktaal voor een wortelkanaalbehandeling.

Ik wil graag weten of een zenuw ook al dood kan zijn zonder dat er een zenuwbehandeling of wortelbehandeling in heeft plaatsgevonden ?

Bij de wortelkanaalbehandeling is tijdens het schoonmaken van een van de wortelkanalen een vijltje afgebroken en achtergebleven. Volgens de tandarts hoeft dit stukje naald niet verwijderd te worden, het is van titanium en kan geen kwaad. Mijn vraag is: gebeurt dit wel vaker en is dit inderdaad ongevaarlijk?

De noodvulling die was aangebracht na de start van een kanaalbehandeling is eruit gevallen. Moet ik nu mijn tandarts bellen?

Ik heb al ongeveer acht jaar last van pijnscheuten naar mijn rechteroog en naar mijn rechterkaakgewricht plus oor. In deze tijd heb ik verschillende wortelkanaalbehandelingen gehad en is er ook een kies getrokken, maar helaas heb ik nog steeds deze pijnklachten, hoe kan dat nou?